Stipendiater 2021

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar för prisutdelningen 2021.

Stipendiater

2021

Falstaff-priset 2021 tilldelas den här gången tre stipendiater: filmregissören Goran Kapetanovic som får motta 300 000 kr samt koreografen Alexander Ekman och kompositören Mikael Karlsson som delar på samma summa. Alla tre är internationellt erkända inom sina områden och flerfaldigt prisbelönade för sina verk.

Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande.

Motivering

Goran Kapetanovic

Att frambringa en angelägen och aktuell politisk thriller om ett mycket kontroversiellt ämne kan vara bland det svåraste en regissör kan företa sig. Många hade ryggat för uppgiften. Men inte vår pristagare som med det allra största mod men också med den största finkänslighet samt skickliga personregi skapat ett verk som hela världen vill se och som skildrar det onda och det goda, hedern, lojaliteten, skörheten och fanatismen.

– Jag var lite i chock efter beskedet att jag fått Falstaff-priset; det kom verkligen som en blixt från klar himmel. Det är alltid en härlig känsla att få uppskattning för sitt arbete, men det här priset ger mig också frihet att fokusera på mitt skapande, säger Goran Kapetanovic. 

Motivering

Alexander Ekman & Mikael Karlsson

Tillsammans låter de scenen födas på nytt som äventyr och dröm, överraskning och uppfinning, skratt och förvandling. De är busvisslingen i katedralen och sjöjungfruns locktoner. De känner vemodet i jublet och skörheten i det storslagna. De är snabba som vinden och omsorgsfulla konstruktörer. De vet att allt och alla hör samman och att ingen människa är en ö.

– Jag har jobbat världen runt i olika konstellationer men det är något absolut speciellt att arbeta med Mikael – en lekfull process jag har svårt att beskriva i ord. Därför känns det både väldigt roligt och som en stor ära att få dela detta viktiga pris med just honom, berättar Alexander Ekman.

– Vilken fantastisk överraskning. Samarbetet med Alexander är såklart väldigt viktigt och definierande för mig. Jag älskar att jobba med honom, och han är dessutom en väldigt fin vän, så att få ett så fint pris för vårt samarbete känns både festligt och hedrande. Det är extra roligt att vi får ta emot det med den fantastiske Goran Kapetanovic, säger Mikael Karlsson.