Stipendiater 2023

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar för prisutdelningen 2023.

Stipendiater

2023

Falstaff-priset 2023 tilldelas till två stipendiater: Carl Johan Karlson, nytillträdd konstnärlig ledare för Unga Dramaten, och dramatikern Martina Montelius som båda mottar 300 000 kronor vardera. Stipendiaterna utses av Falstaff-stiftelsens styrelse.

Motivering

Carl Johan Karlson

För honom är teatern en nyfiken fråga. Vem är du? Vad betyder du? Vad svarar du? Teatern – denna märkvärdiga överraskande plats, där du blir vi. En kroppslig plats, där det som hamnade i skuggan plötsligt syns i ljuset nära dig. En tankfull plats, där tiden och rummet växer så att du vet att du inte är liten och ensam. En plats där du på huden känner ditt förflutna och din framtid, dina önskningar och ditt arv.

– Jisses, vilken ära att få ett sådant fint pris! Jag blev oerhört glad och kände mig mycket hedrad när jag fick beskedet. Inte minst med tanke på den imponerande skara konstnärer som också tilldelats priset. Arbetet som teaterregissör är spännande och kreativt, men också ofta slitigt, så att få ens konstnärliga gärning uppmärksammad på det här sättet känns väldigt fint och uppmuntrande. Tack! säger Carl Johan Karlson.

Motivering

Martina Montelius

För henne är är teatern en livvakt. Den surar inte. Den ger sitt liv för allmänheten. Den begrundar oss. Den gråter och skrattar i samma ljusa ögonblick. Den låter allt gå förlorat. Den låter känslan komma fram. Den upprättar vårt människovärde.  Den är ruelse, andnöd och befrielse. Den låter oss komma hem. Och det bästa av allt: den tar aldrig slut.

– Jag satt på tunnelbanan, på väg till Brunnsgatan, när jag fick mejlet om att stiftelsen Falstaffs ordförande Nils Spangenberg ville berätta något trevligt för mig. Så jag googlade stiftelsen, och kom till slutsatsen att jag kanske skulle få presentera och hedra pristagarna. Tanken att jag själv skulle få priset slog mig inte. För sådana tankar slår inte en människa, berättar Martina Montelius och fortsätter:

– När jag sedan ringde upp Nils, nu stående på Kungsgatan, på väg mot min lilla teater, fick jag luta mig mot en husvägg när sanningen gick upp för mig. Uppriktigt sagt har jag fortfarande inte till fullo insett att det är sant. Jag får ett pris. Det finaste av dem alla för en gudinnan Thalias tjänare. Min strakbenta själ är såsom nygräddad i ambrosia och sköljmedel. Allt tycks möjligt. Tacksamheten är oändlig. Glädjen som ett litet flygande barns. Och detta är mer än en skänk från ovan till just mig. Det är en påminnelse om att teaterkonsten är värd att fira!