Stipendiater 2022

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar för prisutdelningen 2022. 

Stipendiater

2022

Falstaff-priset 2022 tilldelas till två stipendiater: Carl Johan Karlson, nytillträdd konstnärlig ledare för Unga Dramaten, och dramatikern Martina Montelius som båda mottar 300 000 kronor vardera. Stipendiaterna utses av Falstaff-stiftelsens styrelse.
Falstaff Stipendiater 2021

Motivering

Carl Johan Karlson

För honom är teatern en nyfiken fråga. Vem är du? Vad betyder du? Vad svarar du? Teatern – denna märkvärdiga överraskande plats, där du blir vi. En kroppslig plats, där det som hamnade i skuggan plötsligt syns i ljuset nära dig. En tankfull plats, där tiden och rummet växer så att du vet att du inte är liten och ensam. En plats där du på huden känner ditt förflutna och din framtid, dina önskningar och ditt arv. 

Motivering

Martina Montelius

Motivering: För henne är är teatern en livvakt. Den surar inte. Den ger sitt liv för allmänheten. Den begrundar oss. Den gråter och skrattar i samma ljusa ögonblick. Den låter allt gå förlorat. Den låter känslan komma fram. Den upprättar vårt människovärde.  Den är ruelse, andnöd och befrielse. Den låter oss komma hem. Och det bästa av allt: den tar aldrig slut.