Stipendiater 2022

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar för prisutdelningen 2022. 

Stipendiater

2022

Falstaff-priset 2022 tilldelas tre stipendiater: Anna Pettersson som får motta 300 000 kr samt Hannes Meidal och Jens Ohlin som delar på samma summa. Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater, dans eller opera till fortsatt skapande. Stipendiaterna utses av Falstaff-stiftelsens styrelse.

Motivering

Anna Pettersson

Hon är Sveriges mest frågvisa teatermänniska. Med undrande blick ser hon på scenens roller och repliker, skruvar isär dem och prövar om de kan nå samtiden på nya sätt. Oenighet och mothugg gör henne på gott humör, och hon blir lugn av att inte veta hur det ska sluta. När hon undersöker dramatikens och skådespelarnas inre spänningar är det framför allt en befrielseakt och en nyfiken fråga till oss: vilka är vi människor idag och vilka kan vi vara?

– Jag är mycket hedrad och tacksam över att få motta Falstaff-priset! Det är fantastiskt fint och mycket uppmuntrande att bli uppmärksammad i sitt yrkesutövande, säger Anna Pettersson. 

Motivering

Hannes Meidal & Jens Ohlin

Hos dem blir klassikerna obehagliga gengångare. Men det är allra mest i oss själva som historien går igen – så viskar Hamlet, Faust och Macbeth från sina skuggriken. Djävulspakter har en förmåga att samsas med de bästa intentioner och för den tänkande finns det alltid goda skäl att vara handfallen. En sanningsspegel hålls upp mot oss och ett allvarligt barn får ordet: vad ska ni göra nu?

– Falstaffpriset är lika hemlighetsfullt som storslaget. Att, med en så vacker motivering, tilldelas det för vårt gemensamma arbete är hedrande, uppmuntrande – och rasande roligt. Tack! säger Hannes Meidal och Jens Ohlin.