Stipendiater 2024

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar för prisutdelningen 2024.

Stipendiater

2024

Falstaff-priset 2024 tilldelas till två stipendiater: Årets pristagare är teater- och operaregissören Natalie Ringler och dansaren, koreografen och regissören Fredrik ”Benke” Rydman som båda mottar 300 000 kronor vardera. Stipendiaterna utses av Falstaff-stiftelsens styrelse.

Motivering

Natalie Ringler

För henne är teatern häpnad, förfäran och skratt. Det naknaste språket, där det drömska kan avtäcka vakenhetens brutalitet.
Hon vet att människan har en fantastisk förmåga till medkänsla och en lika fantastisk förmåga till grymhet. Våldet därute finns också inne i dig. Själens förstörelse tar kropp i kroppen.
Hon följer efter hopplösheten tills den vänder. In i det mest kompakta tills sprickorna spricker upp. Hon är orolig utan ängslighet. Tvivlar, tveklöst. Gör sig till en främling för att bättre leva sig in. Söker det gemensamma men är skeptisk till pådyvlade gemenskaper. Står bredvid och tycker att vi är märkliga. Som hon.
Hon vet att teatern aldrig tar slut, den rivs alltid ner och byggs alltid om. Och vad är tillvaron? Samma mentala och kroppsliga röra. Men äkthet, trygghet och frid? Ja, det finns hos henne. Tilltro, beröring och ett snabbt leende.

– Jag känner mig så oerhört stolt och glad att jag tappar målföret. Som regissör är jag van vid att gömma mig lite i föreställningen, mitt arbete har alltid varit mitt tryggaste sätt kommunicera med omvärlden, men jag vill tacka varmt och innerligt. Ett pris betyder så mycket på så många sätt. Inte minst för att vi befinner oss i en tid som är svår för kulturen och Falstaffpriset påminner mig om att vi inte är ensamma. Sammanhanget ger styrka och fart framåt, berättar Natalie Ringler.

Motivering

Fredrik "Benke" Rydman

Med sin lite galna, kreativa och känslomässiga koreografi har han genom åren förfört en mycket stor publik med föreställningar som berör på djupet. Denne dansens poet skapar magi med sprakande virtuositet och trampar ständigt upp nya stigar där Bounce, en robot, Nemo, Käärijä och Måns Zelmerlöw vandrar arm i arm med inspiratörerna Tjajkovskij, Stravinskij, Shakespeare och Bergman.
Vi tackar alltid ja till att bli uppbjudna av denne mästare i rörelsens konst.
Nemos inledningsfras på Eurovision-vinnaren kunde varit hämtad från otaliga verk signerade av vår prismottagare…
“Welcome to the show, let everybody know!”

– Jag är väldigt glad och smickrad över ett så fint pris och att dessutom vara i väldigt mäktigt sällskap. Det ger mig kraft och inspiration till att fortsätta våga, våga misslyckas och försöka driva scenkonsten framåt och överraska publiken i många år framöver, säger Benke Rydman.