Stipendiater 2018

Här kan du läsa om stipendiaterna samt juryns motiveringar från prisutdelningen 2018.

Stipendiater

2018

Den 3 december delades det allra första Falstaff-priset ut. Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande.

I år gick priset till dockteaterregissören Erik Holmström och filmregissören Marcus Lindeen. De båda pristagarna mottog en prissumma om 300 000 kronor vardera.

Motivering

Erik Holmström

Erik Holmström bad inte någon om lov när han grundade Malmö Dockteater – han bara gjorde det. Och nu går rännilar från hans underjord i Sofielund till hela Teatersverige.

Han är en vänlig orosande som vill kunna allt och göra själv. Storslagen scenkonst kan börja med en bit kartong och en liten sko kan ta sjumilakliv. Äventyrsfärden bär rakt in i hjärtmuskeln på både människor och samhälle.
Han låter oss stå i kulissen och se oss själva på scenen. Bristfälliga och drömmande, självsäkra och modlösa, på en gång fångna och trygga i vardagens vanor. Sett så, från sidan, kan allt som tycktes oss så förtroget plötsligt verka underligt och konstruerat. Som om livet kunde vara annorlunda.

Med barnets oförskräckta nyfikenhet plockar han isär urverket för att se hur kuggarna och hjulen fäster i varann. Sedan sätter han ihop mekaniken så att den tickar på ett nytt sätt.

Han är ingen förförisk illusionist – ingenting är dolt, allting ska synas. Desto närmare kommer vi de konstgjorda varelserna på scenen, sneda och vinda som vi själva.

I hans verkstad, hans laboratorium, blir scenkonsten lika oförutsebar och löftesrik som människan.

– Det naturligtvis en härlig känsla att få uppskattning för sitt arbete, men det här priset ger mig också en frihet att fokusera på mitt skapande, säger Erik Holmström.

Motivering

Marcus Lindeen

Han har gjort det igen. En hel värld ser just nu Marcus Lindeens senaste film Flotten på olika festivaler.

Han låter oss få ta del av ett fyrtiofemårigt forskningsexperiment för en liten grupp, skapat av en konfliktglad antropolog som önskade sex och bråk likt upphovsmännen till Big Brother och Expedition Robinson. Men i stället visar Marcus Lindeen varsamt och skickligt i rekonstruktionens form upp något som i stället blev till en fredsappell.

Att film och teater bör gå hand i hand, få befrukta varandra är hans signum.
Att ena stunden på teatern låta oss få ta del av en av film- och teatervärldens främsta aldrig genomförda projekt och andra stunden, både på teaterscenen och på film, berätta om ett av våra största tabun: vanmakten över att ångra sig, visar vår pristagares vilja att till oss förmedla sina upptäckter och omvandla dem till betydelsefull och stor konst.

– Jag har åkt världen runt till olika festivaler med mina filmer men det här är nog det finaste pris jag fått. Det är så roligt att få ett så fint pris när man är mitt i sin karriär plus att det, som Erik säger, ger mig möjlighet att sätta min kreativitet i centrum, säger Marcus Lindeen.